26 Kasım 2012 Pazartesi

Yönetmenliğin

Deniz;

Çok iyi de bir animasyon yönetmeniydin. Ah, neyi çok iyi yapmıyordun ki zaten? İyi yönetmenliği nasıl anlatacağım ki... Kafam karmakarışık. Kalıp kalıp sözcükler kullanmak istemiyorum.

Yönetmenliğinin insani olarak ne kadar iyi olduğundan, yönettiğin insanların nasıl senin gözünün içine baktığından, seni hayal kırıklığına uğratmamak için nasıl uğraştığından mı bahsetmeli? Nasıl mıknatıs gibi insanları kendine çektiğinden mi? Bir orkestra şefi gibi herkese ve her şeye hakim olduğundan mı? Projenin kalbi, en hevesli çalışanı olduğundan; hevesini, coşkunu herkese bulaştırdığından mı? Nasıl insanlara daha iyisini yapmak için ilham olduğudan mı bahsetmeli?


Ne kadar yaratıcı olduğundan, hiç kimsenin düşünmediği fikirleri, hiç kimsenin düşünmediği şekilde hayata geçirdiğinden mi? Çok sevdiğin çocuklar için ortaya sevimli mi sevimli, iyi düşünülmüş, aceleye getirilmemiş, özenli çizgi filmler çıkarttığından mı? Takıntılı ve tutkulu bir animasyon cengaveri olduğundan, anlayışından taviz vermediğinden mi bahsetmeli?

Filmleri yaparken karşımıza çıkan problemleri (o kadar çok çıkıyordu ki!) nasıl bir bir keyifle çözdüğünden/çözdüğümüzden mi? Filmde, fotoğrafçılıkta en son fikirleri, en son teknolojiyi nasıl takip ettiğinden mi? Yaptığın her şeyde ne kadar bilgi yüklü olduğundan mı? Başkalarının katkılarına da ne kadar açık olduğundan mı? Nasıl iyi bir takım arkadaşı olduğundan, bilgini paylaşmakta ve genel olarak her şeyde ne kadar cömert olduğundan mı? Ne kadar iyi bir gözlemci olduğundan mı bahsetmeli?

Ah nereden başlanır bilemiyorum Deniz.

Siz nereden başlardınız?

6 yorum:

  1. Uzerimde oyle cok emegi var ki canim hocamin, soyle dogru durust tesekkur edip minnettarligimi soyleyememis olmak canimi acitiyor. Fotograf eklemenize cok sevindim Meric hocam, bizi bulusturmus oluyorsunuz... Zeynep

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolasın Zeynep;

      Doğrudan teşekkür etmesen de, o minnettarlığını anlamıştır, eminim. Deniz'in birçok insan, birçok şey için harcadığı emek, ona bir şekilde geri dönüyordu hep. Hocalığı da ayrıca bir giriş konusu.

      Fotoğraflar evet, iyi geliyor bana da. Asıl bütün fotoğrafların durduğu bilgisayar bozuldu, o bilgilere ulaşana kadar biraz sınırlı bir fotoğraf yelpazesiyle idare edeceğiz bir süre.

      Ah, ah. Deniz'le tek buluşma yolunun bu olduğuna inanamıyorum hala...

      Sil
  2. Bu duygular, bu isler, yaptiklariniz, ogrettikleri, anlattiklari emin ol birseylere donusur. `Guzel birseylere`... Asil bulusma yolu da o olur... Acele etme...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım... Tamam, güveniyorum sana, acele etmeyeceğim.

      Sil
  3. Bilgisayarın çabucak düzelmesini dilerim. Ne yazık ki tek buluşma yolumuz bu. Size çok teşekkürler Meriç hocam, yazdıklarınız ve yayınladıklarınızla yakınımızda hissediyoruz Deniz hocayı. Elinize, emeklerinize sağlık! Sevgiler, Zeynep

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolasın Zeynep. Daha neler var bakalım, acı tatlı...

      Sil